Megbízható, hűséges, különleges és csak a TIÉD!

Miért Spirál?

Miért Spirál?

2014. dec. 9.

Jön a karácsony, készülődöm. A végtelen kimerültség és a meghitt elcsendesedés kombinációja folyamatosan valami megmagyarázhatatlan ambivalens világban tart. De ahogy a listák elejére kerülnek a pipák, úgy erősödik a hit, hogy idén is minden össze áll. Szép lesz és tökéletes.

kari

Az év ezen időszaka mindig így telik, ahogy az év körforgásában mindig meg vannak azok a bizonyos szakaszok, amik olyan erősen és megváltoztathatatlanul valamilyenek, hogy egyszerre adnak biztonság érzetet, és aggodalmat közeledtükkel. Az élet egy nagy spirál, minden pillanata egyszeri és megismételhetetlen, de mégis ismerős. Egyre nagyobb a látószög, egyre több a szín, egyre élesebb a kép. Az idő hoz valamit, ami egyre növekszik bennünk, és egyre többé tesz bennünket évről évre. Szinte klisé, hogy az év vége felé számba vesszük az előző évet, és új terveket szövünk, mert valami új fog kezdődni. A klisén túl azonban sok sok dolog támogatja ez a folyamatot a természetben is.

Gyermekeimet Waldorf óvodába írattuk, amikor ennek eljött az ideje, és azóta valahogy mindent kicsit máshogy élek meg. Azóta tudom, hogy az év során leírt ritmus bőven túl mutat a tavasz nyár ősz tél körforgáson. Ha csak a szeptembertől karácsonyig terjedő szakaszt emelem ki, már az is sok sok apró érthetetlen érzésre ad magyarázatot. Az év első ovis ünnepe Szent Mihályhoz kapcsolódik, aki a sárkánnyal küzd. A gonosszal, a sötéttel. Ekkor a gyerekek egy bátorságpróbán vesznek részt, aminek a végén egy percre beülhetnek a lovag trónjába, és megérezhetik, hogy igazi hősök ők is. Ez a sötéttel harcolás, legyen az külső vagy bennünk élő gonosz a karácsony ellenpólusa, ahol a világosság születik meg. A két ünnep között kap helyet Szent Márton ünnepe, amikor lámpásokkal sétálunk egyet a sötét határban, és felismerjük, hogy a fényre szükségünk van, és az ember, aki erre képes, fényt teremt maga számára, először csak kívül.

siral

Karácsonyra megszületik a belső fény. Ez az óvodai évkör tetőpontja. Az adventi kert, a SPIRÁL. Amikor egy fenyőből kirakott úton végigsétál gyermek és felnőtt, a középső gyertyáról meggyújtja saját gyertyáját, és a vissza úton leteszi valahol. Ének és ünnepillat mellett gyűlnek az apró lángok, amik oly észrevétlenül teszik egyre fényesebbé a teret. Mindenki beleteszi a pici lángját, és az egységes fény megszületik. A spirál kirajzolódik, az út látható, végigjárható és csodálatos lesz. Ezt az utat végigjárni ajándék, élmény, és egy picit életút élmény. Ahogy tekeregsz egyre beljebb, körről körre, észrevétlenül, lágyan, a közösség által támogatva, de mégis a magad útját járva.

A SpirálZóna egyik nem titkolt célja, hogy segítsen minden minket választót abban, hogy saját útját járja, és tudja, hogy támogatást talál gyakorlati és lelki szinten egyaránt. Mert tudjuk, hogy mindenkinek szüksége van rá. Szüksége van a szépre, a tervezhetőre és a játékosságra. Arra, hogy tudja, hogy vannak akik hasonló cipőben járnak, és ha kérdez tőlük válaszolnak. Ha segítséget kér kap, de amikor el akar vonulni elengedik. Mi elkészítjük a naptárat, színekkel, lehetőségekkel, és fehér felületekkel, hogy olyanná tedd, amilyenné szeretnéd, és ha belenézel lásd, hogy VAN időd, amit csak NEKED áll jogodban beosztani magad számára. A legnagyobb, és pótolhatatlan értéket, az időt.

Mi Kittivel alig várjuk, hogy kezükben tartsuk saját naptárunkat, és szerintem akármilyen sűrű is az élet így karácsony előtt, az első bejegyzéseket közösen fogjuk beleírni, hogy ez az élmény is színesítse ezt a világot. Karácsonyra, újévre szeretnénk minden minket választót megajándékozni egy eszközzel, ami évről évre egyre jobban szolgálja mindennapjait, ünnepeit, és őrzi emlékeit. És lelki szemeink előtt már látjuk ahogy egy közösséget formálva együtt éljük meg sokatokkal ezt a folyamatot.

Szilda